Σε πολλούς θα έχει τύχη να έχουν ένα router και να έχει συνδεθεί κανονικά μέσω της τηλεφωνικής γραμμής και το σήμα να μην φτάνει σε όλο το σπίτι.

δείτε τι επιλογές έχετε να επεκτείνεται  το δίκτυο σας

 

1.  WIFI REPEATER

tl-wa850re-01

Wifi repeater είναι μία συσκευή η οποία αναπαράγει ξανά το ασύρματο δίκτυο wifi στο οποίο έχει συνδεθεί.

Και που χρησιμεύει αυτό; Πολύ απλά στο να ενδυναμώσουν το σήμα του ασύρματου δικτύου wifi σε κάποιον χώρο που δεν φτάνει.

Παράδειγμα:

Έστω έχω το router στον πρώτο όροφο και μέχρι τον 2ο το σήμα αρκεί για να σερφάρω στο internet,

αλλά εγώ θέλω και στον 3ο, που όμως εκεί δεν επαρκεί.

Έτσι βάζω ένα wifi repeater στον 2ο όροφο και αυτό συνδέεται στο ήδη υπάρχον και εκπέμπει με full ισχύ η οποία φτάνει στον 3ο.

Έτσι εγώ συνδέομαι σε αυτό και παίρνω internet στην ουσία μέσω αυτού, από το router του πρώτου ορόφου.

Ένα smartphone επίσης μπορεί να γίνει wifi repeater, αρκεί να υποστηρίζει τη λειτουργία αυτή και να συνδεθούμε με οποιαδήποτε συσκευή θέλουμε σε αυτό.

 

2. PowerLine

HP-5102-Box_app

Με το PowerLine μπορείτε να επεκτείνετε το δίκτυό σας χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να βάλετε internet σε όλους τους χώρους είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Οι σύγχρονες συσκευές PowerLine είναι Plug & Play, που σημαίνει ότι απλώς τις τοποθετείτε στις πρίζες και λειτουργούν, χωρίς να χρειάζεται έξτρα εγκατάσταση ή περίπλοκες ρυθμίσεις. Το κόστος αγοράς τους είναι χαμηλό και η κατανάλωση ρεύματος είναι λιγότερη από 2W. Έχουν μάλιστα την ικανότητα να «πέφτουν» σε κατάσταση αναμονής όταν δεν χρησιμοποιούνται, το οποίο σημαίνει αμελητέα κατανάλωση. Τέλος, αν δεν θέλετε να «χάσετε» την πρίζα, υπάρχουν τα Passthrough μοντέλα που παρέχουν υποδοχή πρίζας. Στην περίπτωση πολύμπριζου, η σωστή σύνδεση είναι η συσκευή PowerLine να συνδεθεί στην πρίζα του τοίχου και στην συνέχεια να συνδεθεί επάνω της το πολύμπριζο, και όχι το ανάποδο.

Για το στήσιμο του δικτύου σας χρειάζεστε δυο ή περισσότερες συσκευές. Υπάρχουν μάλιστα στην αγορά kit που περιέχουν ένα ζευγάρι συσκευών για να ξεκινήσετε εύκολα και άμεσα (τα λεγόμενα Starter Kit). Η μια συσκευή συνδέεται υποχρεωτικά κοντά στο modem-ρούτερ σας και παίρνει internet μέσω καλωδίου. Την δεύτερη συσκευή την συνδέετε σε όποιο δωμάτιο θέλετε, και είστε έτοιμοι! Αν διαλέξατε ενσύρματο μοντέλο, τότε συνδέστε τον υπολογιστή, την τηλεόραση, την κονσόλα παιχνιδιών ή όποια άλλη δικτυακή συσκευή μέσω καλωδίου UTP. Αν θέλετε να συνδέσετε παραπάνω από μία συσκευές, συνδέστε ενδιάμεσα μια συσκευή switch. Αν το μοντέλο σας είναι ασύρματο, τότε απλώς σκεφτείτε ότι έχετε στο σημείο εκείνο ένα WiFi access point.

 

3. Router acces point 

router_connection

 

Για να κάνετε το δεύτερο router σας να δουλεύει ως acces point θα πρέπει η πρώτη συσκευή να δουλεύει κανονικά ως modem/router.

Εννοείται ότι και οι δύο συσκευές θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με καλώδιο ethernet.

Στην δεύτερη συσκευή θα ενεργοποιήσετε  την επιλογή για bridge.
Στην δεύτερη συσκευή θα απενεργοποιήσετε το DHCP server το οποίο θα είναι ενεργοποιημένο μόνο στην πρώτη συσκευή.
Σε κάποια μοντέλα αναγράφεται ως wizard step-by-step.
όλες αυτές οι ρυθμίσεις γίνονται απο το κεντρικό panel του router σας

Και αυτό ήτανε πλέον το δεύτερο modem/router λειτουργεί ως διαμοιραστής.