Οι υπολογιστές είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας. Σίγουρα υπάρχουν τα smartphones και τα tablets, αλλά δεν μπορούν (ακόμα) να αποδώσουν ακριβώς όπως ένα υπολογιστής. Πολλοί χρήστες, κυρίως οι gamers έχουν σταθερό υπολογιστή, λόγω της δυνατότητας αναβάθμισης του hardware αλλά και λόγω της απόδοσης με βάση το κόστος. Ωστόσο πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν το σύστημα τους μόνο σε ένα σημείο. Για παράδειγμα οι φοιτητές συνήθως έχουν laptop καθώς ανά περιόδους φεύγουν από το τόπο που σπουδάζουν για διακοπές, αλλά κατά τη περίοδο των διακοπών πρέπει να κάνουν κάποιες εργασίες. Εκεί το laptop λύνει τα χέρια τους.

Πέρα από τους φοιτητές πολλοί επαγγελματίες θέλουν να έχουν έναν υπολογιστή που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι, ενώ ακόμα και χρήστες που έχουν τον υπολογιστή για ψυχαγωγία, μπορεί να πάρουν το laptop στο καναπέ και να δουν τη ταινία τους εκεί. Άρα το βασικό στοιχείο που προσφέρει ένα laptop είναι η ευκολία στην μεταφορά αλλά και το ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος όπου θέλει.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ

Περνώντας στις προδιαγραφές των επεξεργαστών, όλα τα μοντέλα εξοπλίζονται με επεξεργαστές 6ης γενιάς από την Intel, η οποία κατά την γνώμη μας δεν έχει ανταγωνισμό αυτή την περίοδο και στην εν λόγω κατηγορία. Από την άλλη όσον αφορά τις κάρτες γραφικών υπάρχουν περισσότερες λύσεις και έτσι θα βρείτε μοντέλα που διαθέτουν μόνο ενσωματωμένα γραφικά ή και αυτόνομη κάρτα γραφικών κατασκευής AMD ή Nvidia.

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Τα περισσότερα μοντέλα έχουν μέσα Microsoft Windows και ειδικά τα πιο ακριβά και gaming μοντέλα. Ωστόσο υπάρχουν και εκδόσεις που μπορείτε να βάλετε εσείς ότι λογισμικό θέλετε, καθώς δεν υπάρχει κάποιο προ εγκατεστημένο (Free DOS). Το χρηματικό εύρος που θα καλυφθεί ξεκινάει από τα 280€ και φτάνει έως τα 1500€, ενώ υπάρχουν και δύο προτάσεις MacBook.

ΜΝΗΜΗ

Προτιμήστε ένα laptop με τουλάχιστον 4GB μνήμης RAM, αλλά για να μην έχετε πρόβλημα στις περισσότερες εφαρμογές, τα 8GB είναι η χρυσή τομή.

Για βασική χρήση τύπου Ofiice,ταινίες, youtube προτείνεται λαπτοπ με 4GB μνήμη.

ΣΚΛΗΡΟΣ

Να σημειώσουμε ότι, ένας SSD θα δώσει μεγάλες επιδόσεις και λιγότερο θόρυβο, αλλά αν είναι μεγάλης χωρητικότητας θα εκτοξεύσει την τιμή.
Για κάτι οικονομικό πάντως ένας σκληρός δίσκος με 1TB, θα σας αφήσει ικανοποιημένους με την μεγάλη χωρητικότητα για μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, ταινιών και γενικότερα αρχείων, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάτε στην τσάντα του laptop και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

ΟΘΟΝΗ

Στην εποχή του Full HD και του 4Κ, πρέπει να δώσετε σημασία στη οθόνη. Ο κανόνας στην κατηγορία τιμής που κινούμαστε είναι η ανάλυση 1366×768.

Προσπαθήστε να δείτε το laptop που σας ενδιαφέρει σε λειτουργία, προκειμένου να πάρετε μία γεύση για τα χαρακτηριστικά της οθόνης, τα οποία δεν περιγράφονται από την ανάλυση, αλλά ούτε μπορείτε να βασιστείτε στις δηλώσεις του κατασκευαστή για αυτά.

Τέτοια χαρακτηριστικά είναι η γωνία θέασης δηλαδή το panel της οθόνης αν ειναι IPS ή ΤΝ.

Παράδειγμα panels :Φανταστείτε ότι έχετε μια οθόνη χωρίς IPS panel στο σαλόνι σας. Ο ένας ο καναπές βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την τηλεόραση και ο άλλος στα πλαγιά της. Αν ανοίξετε την οθόνη και κάθεστε στον καναπέ που βρίσκεται μπροστά της, όλα καλά, θα βλέπετε την εικόνα πολύ ικανοποιητικά. Αν όμως καθίσετε στον καναπέ που βρίσκετε στα πλάγια θα δείτε την εικόνα σαν να κάνει σκιές και γενικά θα την βλέπετε αλλοιωμένη(ΤΝ πανελ). Εδώ λοιπόν η τεχνολογία IPS μας επιτρέπει στο να βλέπουμε εξίσου καλά την εικόνα ενώ καθόμαστε στον καναπέ πλάι, σαν να καθόμασταν στον καναπέ που βρίσκεται ακριβώς μπροστά της.

Η τεχνολογία IPS προτείνεται για επαγγελματική και καθημερινή χρήση.

Οσο αφορά την ανάλυση προσπαθήσετε να επιλέξετε ανάλυση 1600×900 με 1920×1080 pixels  που θα σας αφήσει ικανοποιημένους στις περισσότερες εργασίες, ειδικότερα αν θέλετε να παρακολουθήσετε μία ταινία.

 

Οτιδήποτε απορίες/διευκρινήσεις έχετε γράψτε ένα σχόλιο να το συζητήσουμε. Φυσικά και οι δικές σας προτάσεις ή παρατηρήσεις δε θα περάσουν απαρατήρητες.