Όταν πέφτετε συνήθως για ύπνο, μένετε τελικά με τις ώρες ξύπνιοι γιατί περνούν ένα σωρό σκέψεις από το μυαλό σας και δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε;

Ξέρατε πως υπάρχουν κάποιες τεχνικές που σας βοηθούν να χαλαρώσετε πνευματικά; Δοκιμάστε τις και κοιμηθείτε σαν πουλάκια.

Κατ’ αρχήν, πείτε στον εαυτό σας ότι θα πρέπει να «σταματήσει» να σκέφτεται οτιδήποτε τον κρατάει ξύπνιο. Όταν λέτε συνειδητά στον εαυτό σας να σταματήσει να σκέφτεται, το μυαλό σας λαμβάνει την εντολή και προσπαθεί να την εκτελέσει. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσετε πως μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας να σταματήσει να σκέφτεται, τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβετε ότι εσείς κουμαντάρετε τον ύπνο σας.

Πόσες φορές δεν έχετε πει πως πρέπει να κοιμηθείτε, επειδή έχετε να σηκωθείτε νωρίς το πρωί, και τελικά παραμένετε ξύπνιοι για ώρες; Ενδεχομένως να μην ξέρατε όμως ότι εσείς το προκαλείται αυτό. Πρόκειται για μία άγνωστη σε πολλούς διαδικασία που ονομάζεται «άγχος επίδοσης». Η ανάγκη ότι πρέπει να κοιμηθείτε και το ότι δεν σας παίρνει ο ύπνος αυξάνει κατά πολύ τα επίπεδα άγχους την ώρα που πραγματικά πρέπει να κοιμηθείτε.

Ένα μικρό κόλπο για να απαλλαγείτε από το άγχος επίδοσης είναι να κάνετε ακριβώς το αντίθετο, να πείτε δηλαδή ότι θα μείνει ξύπνιοι. «Θέλω να μείνω ξύπνιος.» Θα δείτε τελικά ότι μετά από λίγο θα αποκοιμηθείτε. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται στα ιατρικά βιβλία ως «αντίστροφη ψυχολογία» και μπορεί ο καθένας από εμάς να την εφαρμόσει.

Αν συνηθίζετε να αναπνέετε βαριά κάθε φορά που αγχώνεστε ότι δεν σας παίρνει ο ύπνος, γιατί δεν δοκιμάζετε να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και να λειτουργήσει ως ένα είδος νανουρίσματος; Προσπαθήστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές και να εκπνέεται αργά, βγάζοντας όλο τον αέρα από τα πνευμόνια σας. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία ξανά και ξανά και πολύ σύντομα θα νιώσετε χαλαροί και έτοιμοι για ύπνο.

Μην ξεχνάτε όμως και το παλιό αλλά αποτελεσματικό κόλπο «μετράω προβατάκια». Πραγματικά, είναι πολύ αποτελεσματικό. Το μέτρημα και η επικέντρωση σε κάτι απλό έχει την ικανότητα να χαλαρώνει. Προσπαθήστε να μετρήσετε ανάποδα και να φέρετε στο νου σας τους αριθμούς.

Μία ακόμα αποτελεσματική τεχνική είναι να φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα εξαιρετικά χαλαρωτικό περιβάλλον. Φτιάξτε στο μυαλό σας το περιβάλλον που νομίζετε ότι θα σας χαλαρώσει περισσότερο. Αναπνεύστε αργά και βαθιά και αρχίστε ακόμα και να μετράτε εάν θέλετε. Αν σας έρθει στο μυαλό όμως το αφεντικό σας, πείτε στον εαυτό σας να σταματήσει! Όσο είσαστε σε αυτή την κατάσταση, προσπαθήστε να σκεφτείτε με το μυαλό σας ότι επιπλέετε στο νερό. Η αίσθηση που σχετίζεται με την επίπλευση βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο να αποκοιμηθεί. Διαφέρουν, όμως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το κυρίαρχο είναι να καταφέρετε να ελέγξετε το άγχος σας πρώτα. Αυτό είναι που στις περισσότερες περιπτώσεις σας κρατάει ξύπνιους. Απλά πάρτε βαθιές και αργές αναπνοές και ελέγξτε τις σκέψεις που σας προκαλούν άγχος. Σταματήστε να ανησυχείτε για το πότε θα σας πάρει ο ύπνος και απλά απολαύστε την ανάπαυσή σας.