Αλήθεια: H σοκολάτα είναι απόλαυση

Η σοκολάτα αρέσει πολύ, πάρα πολύ, σε μικρούς και μεγάλους. Όμως συχνά την απολαμβάνουμε με ενοχές, αφού η κατανάλωση της έχει αδικαιολόγητα συνδεθεί με την παχυσαρκία, την ημικρανία και άλλες αρνητικές για τον οργανισμό επιπτώσεις. Ας δούμε γιατί δεν υπάρχει λόγος να στερούμαστε την απόλαυση της σοκολάτας.

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Αντίθετα από τη διαδεδομένη άποψη, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σοκολάτας και την εμφάνιση ακμής, για την οποία ευθύνονται ορμονικές διαταραχές.

Μύθος: H σοκολάτα προκαλεί ημικρανία

Η σοκολάτα περιέχει τυραμίνη, η κατανάλωση της οποίας σε μεγάλη ποσότητα προκαλεί ημικρανίες. Όμως, μία ολόκληρη σοκολάτα 100 γραμμαρίων περιέχει 0,75 μg/g τυραμίνης, ποσότητα ιδιαίτερα μικρή, η οποία δεν αρκεί για να μας επηρεάσει!

Μύθος: Η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα

Και όμως στην πραγματικότητα κυρίως η σοκολάτα υγείας περιέχει μεγάλη ποσότητα θεοβρωμίνης, που αναστέλλει τη δράση, στη στοματική κοιλότητα, παθογόνων οργανισμών που προκαλούν τερηδόνα. Φυσικά είναι σημαντικό να μην παραμελούμε το συστηματικό πλύσιμο των δοντιών – η αμέλεια είναι που προκαλεί τερηδόνα, όχι η σοκολάτα ή κάποια άλλη τροφή.

Μύθος: Η σοκολάτα περιέχει λίπος και παχαίνει

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και α-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε, ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό. Ακόμα, ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση σωματικού βάρους εξαρτάται από τις θερμίδες που προσλαμβάνονται καθημερινά από το σύνολο της διατροφής μας και από τη φυσική μας δραστηριότητα. Συνεπώς, η με μέτρο κατανάλωση σοκολάτας (50-70γρ./εβδομάδα) στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής προσφέρει γευστική απόλαυση σε συνδυασμό με αναρίθμητα οφέλη υγείας.

Αλήθεια: H σοκολάτα έχει αφροδισιακές ιδιότητες

Η σοκολάτα προκαλεί μυϊκή και καρδιακή τόνωση, αυξημένη αιμάτωση των οργάνων, αυξημένη οξυγόνωση, χαλάρωση και ηρεμία. Δημιουργεί όλες τις βιολογικές προϋποθέσεις για φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα.

Αλήθεια: H σοκολάτα φτιάχνει την διάθεση

Εκτός από την απόλαυση που χαρίζει, η σοκολάτα βοηθάει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης. Περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωση της εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία και σεροτονίνη που έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Αλήθεια: Η σοκολάτα είναι ωφέλιμη

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες Α και Ε, καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και αμινοξέα. Το μαγνήσιο και το κάλιο προλαμβάνουν την υπέρταση, ενώ ο χαλκός  βοηθάει στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά. Σημαντικό στοιχείο που την κάνει ακόμα πιο θρεπτική είναι η περιεκτικότητά της σε σίδηρο, απαραίτητη ουσία για την σύνθεση αιμοσφαιρίνης. Μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της σοκολάτας είναι και η υψηλή περιεκτικότητά της στα αντιοξειδωτικά του κακάο (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες  βελτιώνουν τη ροή αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, την υπέρταση και προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου. Τα οφέλη της σοκολάτας πολλαπλασιάζονται όταν συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο.

Αλήθεια: Παν μέτρον άριστον

Η σοκολάτα με αμύγδαλα αποτελεί ένα από τα πιο απολαυστικά σνακ, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα κατανάλωσής της (50-70γρ/εβδομάδα), κάτι που βέβαια ισχύει γενικότερα στη διατροφή μας.

Η άσπρη σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Ακόμα και αν περιέχει κακαοβούτυρο (λίπος το οποίο εξάγεται από τους σπόρους του κακάο) δεν περιέχει κακαόμαζα (η σκούρα καφέ πάστα), η οποία παράγεται από την επεξεργασία των σπόρων του κακάο. Συνήθως η άσπρη σοκολάτα αποτελείται από ζάχαρη, κακαοβούτυρο, γάλα, στερεά συστατικά, λεκιθίνη και βανίλια.