Καταναλώνετε άφθονες ποσότητες για το καλό της υγείας σας

Οι οργανισμοί που μπορούν να ζήσουν χωρίς αέρα είναι πολλοί, αλλά κανένας από αυτούς δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς το νερό

ΚΑΤΩ από κανονικές συνθήκες, το νερό που παίρνουμε από τα διάφορα υγρά και τις τροφές, πρέπει να είναι ισοδύναμο με αυτό που αποβάλλεται.

Το νερό βρίσκεται μέσα στο καθημερινό σας μενού; Πίνετε όσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός σας; Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο Ελένη Αντρέου, μια από τις θρεπτικές ουσίες, που συχνά παραβλέπεται στην προσπάθειά μας για σωστή διατροφή, είναι το νερό. Οι οργανισμοί που μπορούν να ζήσουν χωρίς αέρα είναι πολλοί, αλλά κανένας από αυτούς δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς το νερό.

Οι έξι ομάδες θρεπτικών ουσιών, που είναι αναγκαίες για την καλή υγεία του ατόμου, είναι το νερό, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, το λίπος, οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος το καταλαμβάνει το νερό. Κατά μέσο όρο, 50-60% από το βάρος κάποιου ενήλικα είναι το νερό.

Η εφίδρωση και η αφυδάτωση τώρα το καλοκαίρι είναι ανάμεσα στους κινδύνους της υψηλής θερμοκρασίας. Επειδή δεν αποθηκεύουμε νερό, χρειάζεται να πίνουμε νερό καθημερινά, για αναπλήρωση των ποσοτήτων που χάνονται με την αναπνοή, την εφίδρωση, την ούρηση και την αποβολή άχρηστων ουσιών. H Ελένη Αντρέου μάς εξηγεί ποιος είναι ο ρόλος του νερού στη ζωή μας και πώς πρέπει να καταναλώνουμε τις σωστές ποσότητες.

Ποιος είναι ο ρόλος του νερού για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας; 

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί το νερό για την πέψη και απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, την κατασκευή ιστών, και τη διατήρηση της θερμοκρασίας. Επίσης, το νερό έχει τη λιπαντική ιδιότητα, που επιδρά στις αρθρώσεις και στα διάφορα όργανα ιστών, όπως των ματιών και των πνευμόνων. Κατά την εγκυμοσύνη, το νερό προστατεύει το έμβρυο. Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό του αίματος (92%) και των ανθρώπινων κυττάρων (55-70%). Το νερό είναι ο μεταφορέας διαφόρων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό και το μέσο διάλυσης των υδατοδιαλυτών βιταμινών (Βιτ. Β+Γ). Επίσης, το νερό είναι συστατικό και μεταφορέας των απεκκρίσεων του οργανισμού (κόπρανα, ούρα, δάκρυα, ιδρώτας) καθώς και των οσμωτικά δραστικών ουσιών (ουρίας και αλάτων).

Οι επιπτώσεις από την έλλειψη

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την έλλειψη νερού στον οργανισμό μας;
Συνήθως νιώθουμε δίψα όταν η αποβολή του νερού είναι 1% του ανθρώπινου βάρους. Αν αυτό το χαμένο νερό δεν αναπληρωθεί, τότε μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη δυσφορία όπως:
.
Ήπια αφυδάτωση (απώλεια υγρών 1-2% του σωματικού βάρους):

Πονοκέφαλος
Μειωμένη απόδοση στα αθλήματα
Μειωμένη πνευματική συγκέντρωση
Δυσκοιλιότητα
Oυρολοιμώξεις
Αύξηση κινδύνου ανάπτυξης λίθων στα νεφρά

Έντονη αφυδάτωση (απώλεια υγρών 3-5% του σωματικού βάρους)

Θολή όραση
Ξηροδερμία
Δυσκολίες στην κατάποση
Μυϊκοί σπασμοί

Φυσική αναπλήρωση 

Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η φυσική αναπλήρωση του χαμένου νερού; 

Πίνοντας πόσιμο νερό ή χυμό, με διάφορα φαγητά στα οποία περιλαμβάνεται νερό και με το νερό που παράγεται από το μεταβολισμό (καταβολισμό) του λίπους, υδατανθράκων και το λίπος. Η εφίδρωση και αφυδάτωση τώρα το καλοκαίρι είναι από τους κινδύνους της υψηλής θερμοκρασίας. Επειδή δεν αποθηκεύουμε νερό, χρειάζεται να πίνουμε νερό καθημερινά, για αναπλήρωση του τι χάνεται με την αναπνοή, εφίδρωση, ούρηση και αποβολή άχρηστων ουσιών. Συνοπτικά, αυτή η ποσότητα που χάνεται καθημερινά ανέρχεται στα 1500-3000 ml (6 – 12 ½ φλιτζάνια). Αποβαλλονται στην αναπνοή και εφίδρωση, 600-1600 ml νερό, αποβάλλεται από τα ούρα 50-200 ml νερού από την αποβολή άχρηστων ουσιών. Μέχρι και 15% του νερού που χρειαζόμαστε μπορεί να παραχθεί από την πέψη και το μεταβολισμό του φαγητού που καταναλώνουμε. Το υπόλοιπο που χρειαζόμαστε πρέπει να προέρχεται από το πόσιμο νερό.