Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται από πολλούς πιο ακίνδυνο σε αντίθεση με το συμβατικό τσιγάρο. Για ανθρώπους που καπνίζουν πολύ και δεν καταφέρνουν να το κόψουν αποτελεί εναλλακτική λύση. Μένει να αποδειχθεί αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τόσο ακίνδυνο όσο υποστηρίζεται.

Με λίγα λόγια αποφεύγονται η πίσσα, το μονοξείδιο του άνθρακα που είναι τα πλέον επιβλαβή στους πνεύμονες αλλά και γλιτώνουμε τα κίτρινα δόντια και την άσχημη αναπνοή!Αυτό λοιπόν, επινοήθηκε από Κινέζους φαρμακοποιούς το 2003. Το 2004 κυκλοφόρησε στην αγορά της Κίνας και το 2005 έγιναν εξαγωγής παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός όμως ότι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο απουσιάζουν ουσίες όπως η πίσσα και η νικοτίνη, ειδικοί εκτιμούν ότι και τα αρωματικά υποκατάστατα που αυτό διαθέτει δεν είναι εντελώς ακίνδυνα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και οι έλεγχοι που διενεργούνται για την καταλληλόλητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι επαρκείς.

 

Υπάρχουν όμως μειονεκτήματα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Έχουμε και λέμε. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχει βρεθεί ότι περιέχουν μια αντιψυκτική ουσία την διαιθυλενογλυκόλη. Αυτή η ουσία είναι τοξική για τον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει ανησυχία κατά την αναπνοή.

Εκτός από την παραπάνω ουσία περιέχει και άλλες καρκινογόνες ουσίες. Τις νιτροζαμίνες. Εάν δηλαδή ένα τσιγάρο ηλεκτρονικό σπάσει, τότε ο άνθρωπος έρχεται σε άμεση επαφή με αυτές τις επικίνδυνες ουσίες.

Επίσης οι εταιρίες που το εμπορεύονται αυτά τα τσιγάρα, έχουν εφαρμόσει ένα τρικ.

Έχουν πλασάρει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με διάφορες γεύσεις όπως λεμόνι, πορτοκάλι, μέντα, φράουλα, βανίλια και δεκάδες ακόμα γεύσεις.

Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να προσελκύει έστω και μικρό ποσοστό μη καπνιστών!

Ακόμα μια πάρα πολύ επικίνδυνη ουσία που περιέχουν είναι η τετραμεθυλοπυραζίνη. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτήν την ουσία μπορεί να είναι επιζήμια στον εγκέφαλο του ανθρώπου!

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα πως ακόμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επιζήμιο για τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν είναι γενικά τόσο αθώο όσο το παρουσιάζουν οι εταιρίες.

 

Έτσι, σε γενικές γραμμές καπνίζοντας τσιγάρο ηλεκτρονικό, είναι μεν καλύτερο από το κανονικό τσιγάρο, όμως έχει και αυτό τα μειονεκτήματά του, οπότε σκεφτείτε καλύτερα…