Ξυπνώντας ένα όμορφο ηλιόλουστο πρωινό του Σαββάτου, έχοντας δει μια ολόκληρη «ταινία» στον ύπνο μας, δεν θυμόμαστε σχεδόν τίποτα!

Είδαμε ωραία όνειρα που όμως δυστυχώς, δεν τα θυμόμαστε.

Τι συνέβη;

 

Το θέμα αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με τη μνήμη μας. Κάποια από τα όνειρά μας, τα θυμόμαστε.

Τα όνειρα θεωρούνται ως ένα συγκεκριμένο είδος εμπειρίας. Είναι μια κατάσταση στην οποία εισέρχεται ένα μέρος του εγκεφάλου μας και έχει να κάνει με τις αισθήσεις και τις εμπειρίες μας.

Αλλά ο εγκέφαλος μας βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση όταν ονειρευόμαστε.

Δεν λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου και αυτό συνεπάγεται στο ότι, ούτε η μνήμη μας δουλεύει τόσο καλά, όσο καλά θα δούλευε, αν είμασταν ξύπνιοι.

Όσο πιο καθαρά θυμόμαστε ένα όνειρο, τόσο μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου λειτουργούσε την ώρα που το είδαμε.

Από την άλλη υπάρχουν πολλά όνειρα τα οποία δεν τα θυμόμαστε καν όταν ξυπνάμε, μιας και ο εγκέφαλος στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν λειτουργούσε.

Έμμεσα όμως, κρίνουμε ποια όνειρα είναι τα καλύτερα, γιατί όσο πιο έντονα είναι, τόσο μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου λειτουργεί εκείνη την ώρα!

Συνεπώς δεν ξεκουράζεται τόσο εκείνη τη στιγμή και δεν είναι αποδοτικός ο ύπνος μας.

Γι’ αυτό τυχαίνει μερικές φορές να ξυπνάμε χωρίς «όρεξη»!

Από την άλλη, όταν δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας, σημαίνει πως ο εγκέφαλος δεν λειτουργούσε την ώρα του ύπνου κι έτσι ο ύπνος ήταν πιο εποικοδομητικός – πιο ωφέλιμος!

Έτσι, ανακεφαλαιώνοντας με πολύ απλά λόγια:

Γιατί δεν θυμόμαστε τα όνειρα

δεν θυμόμαστε τα όνειραΔεν θυμόμαστε τα όνειρα που έχουμε δει, επειδή ο εγκέφαλος και η μνήμη «υπολειτουργούσαν», μιας και το όνειρο δεν ήτανε έντονο, κι έτσι το προσπέρασαν «στο ντούκου».

Δεν το «έγραψε» στη μνήμη ή «έγραψε» ελάχιστα πράγματα ή η μνήμη μας «βαρέθηκε» να γράψει πολλά πολλά…

Γιατί θυμόμαστε τα όνειρα

θυμόμαστε τα όνειραΕνώ άλλες φορές, θυμόμαστε τα όνειρα που έχουμε δει, επειδή ήτανε πολύ έντονα, κάνανε τον εγκέφαλό μας να λειτουργήσει έντονα, «γράφοντας» μεγάλο μέρος του «σκηνικού» που εξελισσότανε, στη μνήμη μας, όσο κι αν αυτή υπολειτουργούσε!

Έτσι, από μεγάλο όγκο πληροφορίας που κατέφθασε στη μνήμη μας, «γράφτηκε ένα μεγάλο μέρος της πληροφορίας αυτής!

Γι’ αυτό λοιπόν θυμόμαστε τα όνειρα αυτά!