Γιατί δηλαδή η θάλασσα έχει αλάτι ενώ το νερό της βροχής ή το νερό στις λίμνες και τα ποτάμια είναι γλυκό;

Υπήρχε πάντα εκεί όλο αυτό το αλάτι, δημιουργήθηκε κάπως ή μήπως απλώς «μαζεύτηκε» εκεί με κάποιο τρόπο;

Το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό διότι περιέχει διαλυμένα περισσότερα ιόντα απ’ ότι το γλυκό νερό, με συνηθέστερα το Χλώριο, το Νάτριο , το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο. Στη φάση δημιουργίας των ωκεανών, το Νάτριο ξεπλύθηκε από τον πυθμένα, ενώ το Χλώριο προήλθε από το εσωτερικό της γης μέσω ηφαιστείων.

Πως βρέθηκαν όλα αυτά μέσα στη θάλασσα; Η απάντηση είναι ότι απλά μεταφέρθηκαν! Ας το δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Ίσως έχετε ακούσει για τον κύκλο του νερού ο οποίος φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

 

2

 

Το θαλασσινό νερό εξατμίζεται, ανεβαίνει στον ουρανό όπου μέσω της διαδικασίας της συμπύκνωσης σχηματίζει τα σύννεφα τα οποία με τη σειρά τους γίνονται βροχή, χιόνι κλπ και καταλήγουν πάλι στη θάλασσα.

Μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό (περίπου τα 3/4) το νερό της βροχής καταλήγει απευθείας στη θάλασσα ενώ το υπόλοιπο πέφτει στη στεριά και από εκεί μέσω του εδάφους και κυρίως των ποταμών ξαναχύνεται στη θάλασσα.

Στην πορεία του λοιπόν το νερό παρασύρει άλατα που βρίσκονται στο έδαφος και τα παρασύρει στη θάλασσα. Όταν το θαλασσινό νερό εξατμίζεται, το αλάτι παραμένει με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς.

Θαλάσσιες περιοχές με μεγάλες βροχοπτώσεις και μικρή εξάτμιση έχουν μικρή αλατότητα. Ενώ αντίθετα περιοχές με λίγες βροχοπτώσεις και μεγάλη εξάτμιση παρουσιάζουν μεγάλη αλατότητα.

Γιατί το νερό στα ποτάμια και τις λίμνες είναι γλυκό;

767331-potamiaonomata-680_337467_f32043

 

Αντίθετα με το θαλασσινό νερό, το νερό στα ποτάμια και τις λίμνες είναι κατά βάση γλυκό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου άλατα, απλά η περιεκτικότητα του σε αλάτι σε σχέση με το θαλασσινό νερό είναι κατά πολύ μικρότερη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά, η «γλυκύτητα» ή η «αλμύρα» του νερού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλικία του!

διαφορά γλυκού με αλμυρό νερό

Τα γλυκά νερά στις λίμνες και στα ποτάμια έχουν ηλικία μερικών εκατομμυρίων ετών, σε αντίθεση με το νερό στις θάλασσες που είναι κατά πολύ αρχαιότερο και φτάνει περίπου τα 5 δισεκατομμύρια χρόνια!

Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρόνια το αλάτι συσσωρεύεται στις θάλασσες με αποτέλεσμα το νερό τους να είναι πιο αλμυρό.

Φυσικά, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η μορφολογία του εδάφους, η παρουσία ηφαιστείων κλπ.

 

πηγή coolweb.gr