Για να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί φτερνιζόμαστε, ας δούμε τι είναι το φτέρνισμα, πως γίνεται και ποια η αιτία που το προκαλεί.

Το φτέρνισμα είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οργανισμού μας για να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητα «πράγματα» που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα.

Αυτά τα «πράγματα» μπορεί να είναι βακτήρια, μικρόβια, γύρη, σκόνη, κλπ.

Αυτά αποτελούν και την αιτία του φτερνίσματος.

τι είναι φτέρνισμαΤο φτέρνισμα είναι μια αντανακλαστική αντίδραση του εγκεφάλου μας σε οποιαδήποτε ενόχληση νιώσει η μύτη μας.

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η μύτη λειτουργεί σαν φίλτρο που μπλοκάρει τυχόν επιβλαβή σωματίδια κατά την εισπνοή και «καθαρίζει τον αέρα» που μπαίνει μέσα μας.

Υπάρχουν κάποια κύτταρα στη μύτη μας που παράγουν μια χημική ουσία κάθε φορά που κάτι ανεπιθύμητο έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό της μύτης. Αυτή η ουσία ονομάζεται ισταμίνη.

Η ισταμίνη διεγείρει τις νευρικές απολήξεις στο εσωτερικό της μύτης και αυτές στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο να φτερνιστεί.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε να φτερνιστεί; 

Πολύ απλά ο εγκέφαλος «μας κάνει» να γεμίσουμε τα πνευμόνια μας με αέρα, στέλνει μήνυμα στους μύες του στήθους ώστε να συσταλλούν και παράλληλα φράσσει την έξοδο του αέρα είτε από τις φωνητικές χορδές, είτε από την αναπνευστική οδό. Κατά τη συστολή αυτή, δημιουργείται πίεση μέσα του, μιας και ο αέρας δεν μπορεί να εξέλθει.

Έτσι, αφού έχει δημιουργηθεί πίεση, «ανοίγει ο δρόμος» προς την έξοδο και ο αέρας αποβάλλεται με δύναμη συμπαρασύροντας έτσι προς την έξοδο και τα ανεπιθύμητα σωματίδια που έχουν προσκολλήσει στο ρινικό πέρασμα.

Αν εξακολουθούν να μην φεύγουν, ή συνεχίζουμε να τα εισπνέουμε, τότε η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

γιατί φτερνιζόμαστεΤο κλείσιμο των ματιών κατά το φτέρνισμα, αποτελεί αντανακλαστική κίνηση του οργανισμού μας σε μια τέτοια αντίδραση.

Οπότε στην ουσία γιατί φτερνιζόμαστε; 

Φτερνιζόμαστε γιατί έχουν προσκολλήσει ανεπιθύμητα σωματίδια στο ρινικό μας πέρασμα που αποτελούν και την αιτία του φτερνίσματος και με αυτόν τον τρόπο τα αποβάλλει ο οργανισμός μας μιας και δεν γίνεται να αποβληθούν αλλιώς!

πηγή :http://coolweb.gr